A Barbecue-ról

A barbecue – vagy röviden BBQ – hazája jellemzően az Amerikai Egyesült Államok. Természetesen a világon sokfelé készülnek hasonló elven ételek, azonban egyértelműen legnagyobb hatása az USA-ból származik. Maga a BBQ technika alacsony hőmérsékleten történő füstön sütést jelent. Tüzelőanyagként fa, illetve faszén kerül felhasználásra. Alacsony hőmérséklet alatt a 100 – 150 Celsius fok közötti tartományt értjük. A másik jellemzője, hogy indirekt módon történik a sütés, a tűztértől elválasztva. Az alacsony hőmérséklet miatt a sütési idő lényegesen hosszabb, mint más technikák esetén. Húsféléktől függően, akár 8-12 óra is lehet.

A BBQ ételeknek meg vannak a maguk emblematikus húsfajtái, melyek általános közös jellemzője, hogy zsírban gazdagabbak. Ilyenek például, a sertés oldalas, sertés lapocka, marha oldalas, marha szegy, kolbász.

A BBQ ételkészítések során jól bevált recept egyedül a technika, ízek, zamatok vonatkozásában, mondhatni ahány ház annyi szokás. Nincsen egy egységesen meghatározott ízvilág. Mindenki saját receptekkel, fogásokkal teszi egyedivé ételeit. És éppen ez a változatosság teszi népszerűvé. Vannak, akik intenzív szószokkal teszik karakteressé a húst, sütés közben rákenve arra. Vannak, akik különböző szárazpácokkal dolgoznak. Vannak, akik keverik, ezen technikákat.
A magyar emberek ízléséhez leginkább közelebb a második módszer áll, mikor szárazpácokkal kezeljük a húst, és a szószt az étel mellé kínáljuk mártogatósként.

Ez az ételkészítési technika a türelmes emberek „játszótere”, hiszen a hosszú sütési idő alatt türelmesen kell kivárni, hogy megfelelően elkészüljön az étel. Türelem kell ahhoz is, hogy nem szabad óránként ránézni a húsra, hiszen az alacsony hőmérséklet miatt könnyen felborul a sütő hőegyensúlya, és akár órákkal is tovább tarthat a sütés. Természetesen egy jó társaságban, sütés közben egy-egy üveg kézműves sör elfogyasztásával, jó hangulatban, gyorsan telik az idő és készülnek el az ételek.

Az elkészült sültek gyorsan elfogynak az asztalról, hiszen a várakozás óráiban, sütő felől érkező illatok kellőképpen felcsigázzák érzékeinket ahhoz, hogy jóízűen fogyasszunk el mindent.